Wyjątkowe smaki Wietnamu – co powinno się wiedzieć odnośnie kuchni wietnamskiej?

30 sierpnia 2021 by Brak komentarzy

Obecnie w Warszawie można znaleźć wiele barów wietnamskich. Choć nie są one tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu zwolenników. Jakie wietnamskie potrawy warto zjeść w barach w Warszawie? Wpis został napisany dzięki wsparciu baru orientalnego Orient Express z Warszawy

Kuchnia wietnamska – najważniejsze informacje

Najistotniejszym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim położenie Wietnamu. Wietnam położony jest w niedalekiej odległości od linii brzegu i rzek, dzięki czemu umożliwia dostęp do świeżych ryb i owoców morza. W Wietnamie uprawia się dużo ryżu i warzyw, z tych względów są one podstawą dań wietnamskich. Niezwykle popularna jest mięso wołowe, pieprz i ostra papryczka, które znajdują się w większości potraw. Nie brakuje w nich też makaronu i jajek. Kuchnia wietnamska uważana jest za jedną z najzdrowszych diet azjatyckich – doskonale wypada pod tym względem także w rankingu wszystkich diet. Dla potraw wietnamskich typowy jest sposób spożywania – konieczne są do tego pałeczki.

Smaki Wietnamu – jak smakują wietnamskie dania?

W daniach wietnamskich można wyraźnie poczuć dwa podstawowe smaki – słony pochodzący od ryb i powszechnie wykorzystywanego sosu sojowego, a także słodki, gdyż Wietnamczycy słyną z zamiłowania do cukru oraz słodkiego mleka kokosowego. Większość dań wietnamskich jest wyjątkowo prosta. Zwykle spożywane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z pełnego wywaru. W daniach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc także ostry, gorzki i umami. Dania są istną, różnorodną ucztą dla kubków smakowych. 

Jakie są najpopularniejsze wietnamskie potrawy?

Do najczęściej wybieranych dań wietnamskich zalicza się zupę Pho. Przygotowuje się ją z bogatego bulionu, a także własnoręcznie przygotowanego, makaronu oraz dodatków. Zupa korzystnie wpływa na zdrowie i wyróżnia się dobrym smakiem. W restauracja serwowany jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i bulionu. W barze można zjeść także wyśmienite sajgonki – roladki z mięsem i warzywami w papierze ryżowym smażone w głębokim oleju. Popularna jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby wzbogacone o przyprawy oraz koper. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki z warzywami i mięsem.