Wpis na blogu

Aloe vera

Czym jest aloes i dlaczego warto uwzględnić go w swojej diecie?

Właściwości aloesu odkryli Starożytni

Miąższ aloesowy aloe vera Forever Living Products

Magię aloesu pierwsi odkryli Starożytni Egipcjanie! Uważa się, że tajemnicą rzekomego piękna i młodości Kleopatry było stosowanie na skórę aloesowego żelu.

Esseńczycy zaś aloes wykorzystywali jako ważny element swoich codziennych posiłków. Skutkiem tego był fakt, że dożywali często 125 lat w czasach, gdy średnia długość życia wynosiła 39 lat. Od Egipcjan wiedzę na temat aloesu posiedli Grecy – wojska Aleksandra Wielkiego na każdą wojnę zabierały ze sobą doniczki z aloesem, który później wykorzystywali do leczenia ran odniesionych na polu bitwy.

Aloes to jeden z najpiękniejszych darów natury

Surowy miąższ aloesowy zawiera witaminy A, C i E, pierwiastki: siarkę, wapń, magnez, cynk, selen i chrom, a także przeciwutleniacze, błonnik, aminokwasy, enzymy, sterole, ligninę i polisacharydy, które to w szczególny sposób nawilżają stawy, mózg i skórę. Będąc zaś węglowodanami ulegającymi powolnemu spalaniu, zapewniają długotrwały dopływ energii. Polisacharydy zawarte w aloesie mają również działanie immunomodulujące – wspomagają układ odpornościowy w walce z infekcjami, wirusami, grzybami.

 

Zdrowy układ trawienny

Aloes wspomaga organizm w walce ze wszystkimi rodzajami schorzeń układu pokarmowego. Wspiera także w powrocie do zdrowia po przebytych chorobach, takich jak zapalenie okrężnicy, wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego. Składniki aloesu znane są z umiejętności wspierania duplikacji zdrowych komórek tkanki nabłonkowej wyściełającej układ trawienny. Aloes przenika przez śluz zalegający w jelitach, rozpuszczając go ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Wspomniane już wcześniej polisacharady działają na układ trawienny łagodząco.

Walka z candidą

Obecna w aloesie i będąca składnikiem polisacharydów mannoza skutecznie zwalcza candidę. Badania kliniczne wykazały, że jeden ze składników aloesu – acemannan – poprawia trawienie i absorpcję oraz zwiększa ilość przyjaznych bakterii jelitowych (probiotyków) poprzez likwidowanie drożdżaków oraz normalizowanie poziomu pH. Ograniczenie ilości spożywanych cukrów prostych, spożywanie aloesu oraz wsparcie organizmu wysokiej jakości probiotykami to kroki ku skutecznemu rozprawieniu się z candidą.

Łagodzenie stanów zapalnych i choroby popromiennej

Badania wykazały, że spożywanie aloesu hamuje rozwój zapalenia stawów i obrzęków. Redukcja innych stanów zapalnych wynosi około 50%. To dzięki zawartości naturalnych sterydów, których działanie jest takie samo jak tych wytworzonych w laboratoriach, ale ich działanie nie wywołuje skutków ubocznych. Aloes łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza gojenie się uszkodzonych tkanek, liczba komórek aktywnych w trakcie reakcji immunologicznej oraz alergicznej spada o około 48%. Badania wykazały również, iż aloes łagodzi skutki choroby popromiennej u zwierząt – spożywanie go pomogło zwierzętom przybrać na wadze i szybciej wrócić do zdrowia, jednocześnie ograniczając nudności i skłonność do wymiotów.

Zwalczanie nowotworów

Badanie przeprowadzone z udziałem pacjentów chorych na nowotwory w zaawansowanym stadium (w tym nowotwory piersi, układu trawiennego, mózgu i płuc). Badanych podzielono na dwie grupy – jednej z nich podawano 20 miligramów melatoniny, drugiej oprócz melatoniny również dwa razy dziennie 1 mililitr nalewki z aloesem na bazie alkoholu. Stan dwóch pacjentów z drugiej grupy poprawił się, zaś stan czternastu się ustabilizował, zaś wśród osób z pierwszej grupy siedem osób doświadczyło stabilizacji stanu zdrowia.
Badania naukowe dowodzą, że substancje czynne zawarte w aloesie hamują komórki neoplastyczne niektórych typów raka. Wspomniany już powyżej acemannan zmniejsza masę nowotworu i hamuje tworzenie się przerzutów.

Przeciwdziała skutkom chemio- i radioterapii

Aloes podawany jest pacjentom cierpiącym na nowotwory, ponieważ pozytywnie wpływa na samopoczucie osób poddanych chemio- i radioterapii. Łagodzi dolegliwości, zmniejsza uczucie zmęczenia, pobudza układ odpornościowy oraz goi uszkodzenia powstałe na skórze.

Wsparcie w leczeniu chorób serca i cukrzycy

Aloes wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów w osoczu oraz na spadek całkowitej liczby lipidów przy jednoczesnym wzroście poziomu zdrowego cholesterolu HDL.
Korzyści odnoszą również osoby cierpiące na cukrzycę – aloes przyczynia się do równoważenia poziomu cukru we krwi.

Bogactwo przeciwutleniaczy

Przez 24 godziny po spożyciu świeżego aloesu poziom witamin E i C (przeciwutleniaczy) utrzymuje się na wysokim poziomie, które dzięki temu mogą działać łagodnie i długotrwale. Pobudzone zostają również spontaniczne reakcje przeciwutleniające.

 

Komentarze

  1. Krysia 8 sierpnia 2017 at 00:51 Odpowiedz

    Pije aloes już od kilku lat i widzę dużą różnicę w codziennym życiu! Wszystkim gorąco polecam : )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne posty

To niemożliwe żeby aloes z konserwantami był zdrowy!

Przyznaję – opowiadam każdemu o tym, w co wierzę – o wspaniałych właściwościach aloesu